आलु
विश्वको तेस्रो प्रमुख बालि आलु नेपालमा भने ईन्डिया बाट १९ औँ शताब्तिमा भित्रिएको हो । नेपालको प्राय मौसममा जात अनुसारको आलु उत्पादन हुन्छ । बिश्वमा तेस्रो प्रमुख बालि नेपालमा पनि तेस्रै प्रमुख बाली हो । तथापी कुल उत्पादनको हिसाबले दोस्रो बाली अनि क्षेत्रफलको हिसाबले भने पाँचौँ र उत्पादकत्वको हिसाबले भने प्रथम बालि हो जसमा १३.७९ मेट्रिक टन प्रति हेक्टरको हिसाबले भनिएको छ ।
बिउ आलुमा हुनुपर्ने गुणहरू
बिउ आलुको शारीरिक अवस्था
बिउ उत्पादन गर्दा आउने चरण हरू
पुर्व मुल बिउ वा प्रजनन बिउ
मुल बिउ (बेसिक-१)
प्रमाणित-१ (बेसिक-२)
प्रमाणित-२ (बेसिक-३)
उन्नत (बेसिक-४)
नेपालमा पुर्व मुल बिउ ४ साईजका उत्पादन हुन्छ ।
लगाउने दुरी
- जातिय शुद्धता
- भाईरस मुक्त
- रोग किरा रहित स्वास्थ
- उचित टुसा आएको
- सुसुप्त अवस्था
- शिर्ष प्रधानता
- बढि टुसा आउने अवस्था
- जिर्ण र पातलो सेतो टुसा अवस्था
बिउ उत्पादन गर्दा आउने चरण हरू
पुर्व मुल बिउ वा प्रजनन बिउ
मुल बिउ (बेसिक-१)
प्रमाणित-१ (बेसिक-२)
प्रमाणित-२ (बेसिक-३)
उन्नत (बेसिक-४)
नेपालमा पुर्व मुल बिउ ४ साईजका उत्पादन हुन्छ ।
- १ ग्राम भन्दा कम को ।
- १ देखी ५ ग्राम को ।
- ५ देखी १० ग्राम को ।
- १० ग्राम भन्दा माथि को ।
लगाउने दुरी
- १ ग्राम भन्दा कम को बिउलाई ६०/१०
- १ देखी ५ ग्राम को लाई ६०/१५
- ५ देखी १० ग्राम को लाई ६०/२०
- १० ग्राम भन्दा माथिको लाई ६०/२५
-Presented By Sijan Tamang
No comments:
Post a Comment